Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ποίηση: Οι "Ζώντες Ζάνες" του Γιάννη Μπαχά.

Η οδός με τις Ζάνες.



Ζώντες Ζάνες



Πως βρέθηκαν τα αγάλματα στα άδεια βάθρα πάνω,

ο φύλακας δεν μπόρεσε να εξηγήσει.

Μα ούτε οι αρχαιολόγοι και ο Υπουργός, που κάθιδρος από το γυμναστήριο, με έκτακτη ήρθε πτήση.

Τα πρόσωπα των αγαλμάτων ήταν όλα τους γνωστά σε εμάς,

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, πολλοί δε από αυτούς σήμερα δήμαρχοι και βουλευτές.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία

στις βάσεις αναγράφονταν όλα τους τα στοιχεία.

Βάθρο Ζάνας.
Ίσως αυτή να ήταν συγκυρία ευτυχής,

αφού η Ολυμπία στους κλέφτες είναι προσφιλής.
Αυτή ήταν η λύση που δώσαν οι Θεοί,
και αιώνιο όνειδος απέδιδε στους αθλητές.
Σε όποιον με δόλο, χρηματιζόμενος ή με ουσίες
το πρόσωπο τους να εμφανίζεται αιώνια στα βάθρα των Ζαννών, κι ας φτιάξαν περιουσίες.



Γιάννης Μπαχάς.

Θεσσαλονίκη, 30/4/2012.



Ένα ποίημα για μια εντυπωσιακή έμπνευση των αρχαίων Ελλήνων.

       
Αναπαράσταση του δρόμου με τις Ζάνες.
Το ποίημα «Ζώντες Ζάνες» του Γιάννη Μπαχά γράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 με αφορμή την κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και την εσπευσμένη επίσκεψη του τότε Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου που πληροφορήθηκε το γεγονός καθώς βρίσκονταν στο γυμναστήριο. Οι Ζάνες (πληθυντικός του ονόματος Ζευς) ήταν χάλκινα ονόματα του Δία των οποίων δεκαέξι βάθρα σώζονται σήμερα στην Ολυμπία. Κατασκευάζονταν με τα χρήματα των προστίμων που επιβάλλονταν στους αθλητές όταν παραβίαζαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις βάσεις των αγαλμάτων υπήρχε επιγραφή με το όνομα του παραβάτη και συμβουλές προς τους αθλητές, ώστε να μην χρησιμοποιούν δόλο για να επιτύχουν την Ολυμπιακή νίκη. Η αναγραφή του ονόματος αθλητή πάνω σε μια τέτοια βάση αποτελούσε μεγάλη ντροπή για τον ίδιο και για την πόλη του.
       
       Το ποίημα δημοσιεύτηκε αρχικώς στο περιοδικό για την Τέχνη του Φανταστικού «Συμπαντικές Διαδρομές» του αεικίνητου δημιουργού Γιώργου Σωτήρχου, στο τεύχος 18 του Ιουλίου 2012, ως βραβευθέν στο διαγωνισμό φανταστικού ποιήματος που είχε προκηρύξει το έντυπο. Ακολούθησε η δημοσίευση του στο περιοδικό «Ο Κήπος του Επίκουρου» (τεύχος 21, Σεπτέμβριος 2012) το οποίο εκδίδει στη Ρόδο ο συγγραφέας Μάριος Βερέττας, ο οποίος και το παρουσίασε ως «εξαιρετικά εύστοχο, σαρκαστικό και επίκαιρο».
         Η εξαιρετική σύλληψη των αρχαίων Ελλήνων να «διαπομπεύουν» κατά αυτόν τον τρόπο εις το διηνεκές τους επίορκους αθλητές πιστεύουμε ότι μηδαμινή επίδραση θα είχε στους σημερινούς αθλητές και παράγοντες που αποδεδειγμένα  κατακτούν τη νίκη (και τα εξ’ αυτής απορρέοντα προνόμια) με δωροδοκία ή φαρμακοδιέγερση ή αντικανονικά. Όμως, στη νέα «Αθλητική Πολιτεία» που οραματιζόμαστε το παράδειγμα των Ζανών έχει σίγουρα θέση και πολύτιμο έργο να επιτελέσει.
         Τον προσεχή Δεκέμβριο οι συντάκτες του ιστολογίου θα αρχίσουν να «στήνουν» στα άδεια βάθρα των Ζανών τα ονόματα και τις αναμνηστικές επιγραφές των καπήλων του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Πνεύματος. Τη νέα μας Στήλη «Εφιάλτης στον δρόμο με τις Ζάνες» θα την βρείτε στο ιστολόγιο μας αλλά και στην ραδιοφωνική και την τηλεοπτική εκπομπή που ετοιμάζουμε. Στείλτε μας και εσείς ποίηματα με θέμα τον Αθλητισμό και συντονιστείτε μαζί μας.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου